Miért fontos a mai névnap?

mai névnap

A 2020-tól errefelé elég sok olyan dolog történt a világban, amire még csak számítani sem nagyon lehetett. A társadalmat megviselő járványt követően éppen háború dúl nem messzire kis hazánktól. Ha valamikor, akkor pont most nem sokakat érdekel, hogy éppen „milyen névnap van ma?”, hiszen kisebb gondunk is nagyobb ennél. Valójában a mai névnap pontosabban az erre történő emlékezés éppen az az aprócska kedvesség, amire jelentős szükség van. Sajnos jelenleg a közösségekben élő emberek sokasága teljesen el vannak távolodva egymástól aminek következménye egyértelműen ez a sok agresszió.

Érdemes lenne, kicsit más aspektusból közelítenünk társaink felé.

Bár a mai névnap nem egy olyan nagy ünnepnek számító esemény, azért mégis van, aki mélyérzelmeket táplál feléje. A története mindennek a középkorra nyúlik vissza és egyértelműen a vallásokhoz köthető, amikor az egyes szentek nevei bekerültek a naptárba és megünnepelték azokat. A mai névnap innen eredeztethető és hosszú utat járt be. A felhozatal rendszeresen bővül, hiszen gyakran jelennek meg olyan új megszólítások, amik bekerülnek a többi közé.

Ennél fogva naponta nem mindig csak egyet, hanem olykor többet ehet ünnepelni. A mai névnap mögött lévő történelmi vonatkozásokról a kerdezdmeg.hu weboldalon sokat meg lehet tudni. Mivel állandóan változik, hogy „milyen névnap van ma?”, ezért érdemes ezt figyelemmel kísérni. Jó eséllyel szerettünk megköszöntésének alkalmát nem felejtjük el, de a bennünket körülvevő emberek mindegyikének nevéhez kapcsolódó dátumokat sem tarthatjuk észben.

A mai névnap tehát kapjon kellő figyelmet.