Mi is az a Mckenzie terápia?

Mckenzie terápia a világ egyik legismertebb gyógytornája. A kedvelt fizioterápiás eljárás a gerinc- és a végtagízületekkel összefüggésbe hozható fájdalmak vizsgálatát és kezelését teszi lehetővé. Robin McKenzie az 1980-as években új-zélandi gyógytornászként vált ismertté a terápiájának köszönhetően. Az MDT, azaz a Mechanikai Diagnózis és Terápia számtalan pozitív visszajelzés után gyorsan népszerűvé vált az egész világon. A kezelés a porckorongok kopásával összefüggő gerincfájdalmak enyhítésére, gyógyítására alkalmas. Már az enyhébb sérvesedés fázisában érdemes elkezdeni a kezelést, amely a kocsonyás anyag kitüremkedése ellen kiváló. Az időben elkapott probléma kezelése megakadályozza, hogy a mag még ne szakadjon ki a külső gyűrűből. A kitüremkedés a gerincvelőből kilépő idegekre nyomást gyakorol ezért ez a betegség igen fájdalmas. A profi gyógytornászok a McKenzie terápiát személyre szabott kezelési terv alapján végzik.

 

A terápiát egy alapos állapotfelmérés előzi meg. A terápia megalkotója szerint a legnagyobb probléma a hétköznapi mozgással és a rossz tartásból ered. A speciális terápia abból a megközelítésből ered, hogy a mozgásszervi fájdalom mechanikai eredetű. A terápia során vizsgálják, hogy az adott fájdalom vajon milyen tipikus mozdulatokból ered. A személyre szabott kezelési terv így igen könnyen felállítható. A terápia felelősségvállalásra, testtudatosságra és önkezelésre tanít. A specialista minden esetben otthon is könnyen kivitelezhető gyakorlatokat ajánl. A páciensek minden esetben pontos instrukciókkal távoznak a kezelésekről.

 

A terápia egy prevenciónak is felfogható, hiszen a helyes testtartás elsajátítása is megtörténik a kezelések során. A mozgások során a gerincbarát megoldásokat részesítik előnyben. A betegek a helyes mozgásgyakorlatok elsajátításával és azok begyakorlásával igen gyors javulást érhetnek el. Nem fognak visszatérni a helytelen testtartáshoz és nagy eséllyel a gyógyulás útjára lépnek. Pontos mechanikai vizsgálat, aktív közreműködés az otthoni tornában és a betegség megelőzése várható a kezelésektől. A specialisták által kínált egyéb gyógytorna lehetőségek a weboldalon megtekinthetők és a kezelésekre azonnal online lehet jelentkezni.