DIY bútorfelújítás: Hogyan válasszunk a vax és lakk Között?

A krétafestékkel történő bútorújítás népszerűsége nem véletlen: gyorsaságával, egyszerűségével és a hatásos végeredménnyel hódít. Amikor azonban otthonunkban nekilátunk bútorainkat ezzel a módszerrel felújítani, fontos egy lépést szem előtt tartani: a festék felvitelét követően a felületet viasszal/vaxszal vagy lakkal kell lezárni.

A lezárás kulcsfontosságú, mert a bútor felületének tartóssága az utoljára felvitt anyag minőségétől függ. Néhány festék már önmagában is biztosít egy strapabíró bevonatot, de a krétafesték sajnos nem ilyen.

Beszéljünk először kicsit a krétafestékről

A krétafesték előnye, hogy alkalmazása után egy könnyen megmunkálható, porózus felületet hagy maga után, amit csiszolni, kopasztani, öregíteni lehet, így a festett bútorokon egyedi, vintage hatás érhető el. Az ilyen típusú festék szépen, egyenletesen terül, és az esetleges hibák is könnyen korrigálhatóak.

Ugyanakkor a krétafesték hajlamosabb a sérülésekre, zsíros és olajos foltok könnyebben ronthatják megjelenését. Ezeket a problémákat a felületzáró anyagok alkalmazásával lehet ellensúlyozni, így biztosítva, hogy az újított bútorok hosszabb ideig megőrizzék szépségüket.

A krétafesték a bútorfelújítás és otthoni dekorációs projektek egyre népszerűbb eszköze, amelynek sokoldalúságával új életet lehelhetsz régi bútoraidba.

Ismerkedj meg ennek a különleges festéknek néhány fontos tulajdonságával és előnyével:

Először is, a krétafesték használata rendkívül egyszerű. Nem igényel különleges előkészületeket, mint a csiszolás vagy az alapozás, így időt és energiát spórolhatsz meg. Matt felületet biztosít, ami elegáns és időtálló megjelenést kölcsönöz a bútoroknak.

Fontos azt is kiemelni, hogy a krétafesték kiváló fedőképességgel bír, amivel kevés rétegben is szép és egyenletes felületet érhetsz el. Gyorsan szárad, így a festési projektek hamar befejezhetők!

Lehetőséged van a színek rétegezésére, így különféle árnyalatokat és textúrákat hozhatsz létre. Szerencsére elég költséghatékony megoldás, különösen, ha meglévő bútorok felújításáról van szó.

Felhasználói szeretik a sokoldalúságát, de leggyakrabban a fa felületekre használják a bútorok felújítása során. De érdemes megemlíteni még hogy az egyedi színkombinációk készítésének lehetősége is adott, hiszen a különböző színű krétafestékek egymással keverhetőek. A festék száradás után könnyen csiszolható és vaxolható, így további védelmet és fényt biztosíthatsz a felületnek.

Szóval a krétafesték remek választás lehet kreatív projektekhez, legyen szó bútorfelújításról vagy otthoni dekoráció kialakításáról. Egyszerű használata és gyönyörű, matt végeredménye miatt egyre több ember fordul ehhez a festéktípushoz.

De mivel zárjuk? Vax vagy lakk a jó megoldás?

A bútorfestésnél gyakran merül fel a kérdés: vax vagy lakk? A kreativfestek.hu weboldalon két kiváló minőségű termék közül érdemes választani: Printex viasz vagyis wax, és Printex Acry Lakk. Választás előtt fontos megfontolni, hogy melyik szempont a meghatározó számunkra.

Wax zárás Lakk zárás
Előnyök: Előnyök:
– Rusztikus (régies), matt hatás – Nagyobb ellenálló képesség
– Kiemeli a színeket – Nem igényel polírozást
– Egyszerű használat – Matt hatású lakkok is elérhetőek
Hátrányok: Hátrányok:
– Kevésbé strapabíró – Túl fényes hatás
– Polírozást igényel – Nehezebb korrigálni a hibákat
– Nem vízálló – Drágább, mint a wax

A Printex WAX01 természetes méhviaszból készült faápolószer, mely kiválóan alkalmas natúr fafelületek és krétafestékkel festett felületek nemesítésére és felületkezelésére. 150 és 500 grammos kiszerelésben kapható, és a KreativFestek.hu webáruházban, valamint a budapesti Hajdú utcai üzletben is megtalálható. A termék használata egyszerű: por- és szennyeződésmentes száraz felületre kell felhordani, majd egy fél óra múlva a felesleget eltávolítani. Száradás után polírozható, így a kezelt felület selyemfényűvé és antisztatikussá válik, emellett kellemes mézillatot áraszt. A 500 grammos kiszerelés akár 6-8 négyzetméter felület egyszeri kezelésére is elegendő.

DIY bútorfelújítás: Hogyan válasszunk a vax és lakk Között?

A Printex Acryl Lakk egy sokoldalú vizesbázisú, selyemfényűre száradó lakk, amely nem sárgul a napfény hatására, így ideális választás akrilfestmények védőlakkozására és krétafestékkel festett felületek védelmére. Kiszerelése 200 ml illetve 500ml. A lakkot tiszta, pormentes felületre ecsettel vagy szivaccsal lehet felhordani, gyorsan szárad, és 24 óra alatt éri el a végleges keménységét, ami víz- és vegyszerálló. Több rétegben történő felhordással a felület fényesebbé tehető. A termék vízzel hígítható, a lakkozáshoz használt szerszámokat vízzel el lehet mosni, így könnyen kezelhető. Eltarthatósága lezárt edényben, sötét, hűvös helyen fél évig biztosított, ami praktikus megoldást nyújt hosszabb távú tárolás esetén is.

DIY bútorfelújítás: Hogyan válasszunk a vax és lakk Között?

 

Amennyiben a praktikusság a fő szempont, akkor a lakk a jobb választás, mivel ez biztosítja a legnagyobb ellenálló képességet a krétafestékkel festett bútorok számára. Ha tehát olyan tárgyakról van szó, amelyek nagyobb terhelésnek lesznek kitéve – mint például egy asztallap vagy konyhapult –, akkor a lakk a biztonságosabb opció.

Ellenben, ha inkább az esztétikum a döntő, akkor a viasz a jobb választás. A viasz kevésbé sima, rustikus hatást kölcsönöz, így a krétafestékkel különösen jól harmonizál, bár kevésbé strapabíró. A krétafestékekhez kifejezetten a méhviasz ajánlott, mert ez emeli ki igazán a színeket és teszi élettel telivé a bútort.

Vaxok és lakkok használatakor néhány hasznos tippet érdemes szem előtt tartani.

Mindkét anyaggal könnyedén dolgozhatunk, de a viasz használata különösen egyszerű: csak felkenjük, majd a felesleget eltávolítjuk, és 2-3 órás száradás után polírozhatjuk. A vaxok és lakkok is alkalmazhatóak több rétegben, ami javasolt is, mivel így erősebb és tartósabb lesz a bevonat. Ha szeretnénk még tovább emelni a tétet, választhatunk matt hatású lakkokat is. Ezek selyemfényűek, így kevésbé hagyják „műanyagos”, túlzottan fényes hatást, ami különösen jól passzolhat a rusztikus, krétafestékkel festett bútorokhoz. Ezekkel a lakkokkal elérhető a kívánt ellenálló felület, miközben megőrizzük a vintage, rusztikus vagy régies stílust.