
Az ipari sör mindenhol megtalálható, valamivel olcsóbb áron. Ettől függetlenül, egyre több olyan bár, étterem és létesítmény van, aminek felhozatalában van kézműves sör, amit itthon készítenek, vagy más országokból importálnak. A kézműves italt teljesen természetes alapanyagokból főzik, mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek nélkül, csak víz, élesztő, maláta és komló van benne.
Ezzel szemben, az ipari sör pasztőrözött és tartósítószereket tartalmaz. A sört hagyományosan mindig árpamalátából főzték, ami kiváló minőségű és drága alapanyag. A költségek csökkentése érdekében, a nagyipari sörfőzdék más adalékanyagokat használnak, például rizst, kukoricát vagy kölest, amelyek olcsóbbak, de sokkal rosszabb minőségű italt eredményeznek.
Ezért a kézműves sörök címkéjén soha nem találunk mesterségesen hozzáadott tartósítószereket vagy antioxidánsokat. Az ipari sörök egy alap, szabványos, nagyon alaposan tanulmányozott recept alapján készülnek, ami a vállalat nagy erőfeszítéseinek eredménye, de gazdaságilag életképes alapanyagokat és eljárásokat keres. A kézműves sört viszont a sörfőzőmester számtalanszor teszteli és módosítja, hogy megtalálja a megfelelő keveréket a kívánt ízzel és illattal.
Minden sörfőzőmester saját receptet dolgoz ki, hogy elérje azt, amit ő és a vásárlói a legjobban szeretnek. Ennek érdekében különböző fajták léteznek és mindegyik egyedi, így a végtermék egy kicsivel drágább szokott lenni. A kézműves sör főzési folyamata kézzel vagy minimális gépi segítséggel történik, szemben a nagyipari sörfőzdékkel, ahol a folyamat automatikus és az emberi részvétel minimális.