Az ipari és kézműves sör közötti különbségek

kézműves sör

Az ipari sör mindenhol megtalálható, valamivel olcsóbb áron. Ettől függetlenül, egyre több olyan bár, étterem és létesítmény van, aminek felhozatalában van kézműves sör, amit itthon készítenek, vagy más országokból importálnak. A kézműves italt teljesen természetes alapanyagokból főzik, mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek nélkül, csak víz, élesztő, maláta és komló van benne.

Ezzel szemben, az ipari sör pasztőrözött és tartósítószereket tartalmaz. A sört hagyományosan mindig árpamalátából főzték, ami kiváló minőségű és drága alapanyag. A költségek csökkentése érdekében, a nagyipari sörfőzdék más adalékanyagokat használnak, például rizst, kukoricát vagy kölest, amelyek olcsóbbak, de sokkal rosszabb minőségű italt eredményeznek.

Ezért a kézműves sörök címkéjén soha nem találunk mesterségesen hozzáadott tartósítószereket vagy antioxidánsokat. Az ipari sörök egy alap, szabványos, nagyon alaposan tanulmányozott recept alapján készülnek, ami a vállalat nagy erőfeszítéseinek eredménye, de gazdaságilag életképes alapanyagokat és eljárásokat keres. A kézműves sört viszont a sörfőzőmester számtalanszor teszteli és módosítja, hogy megtalálja a megfelelő keveréket a kívánt ízzel és illattal.

Minden sörfőzőmester saját receptet dolgoz ki, hogy elérje azt, amit ő és a vásárlói a legjobban szeretnek. Ennek érdekében különböző fajták léteznek és mindegyik egyedi, így a végtermék egy kicsivel drágább szokott lenni. A kézműves sör főzési folyamata kézzel vagy minimális gépi segítséggel történik, szemben a nagyipari sörfőzdékkel, ahol a folyamat automatikus és az emberi részvétel minimális.