Szúnyogháló meglévő redőnyre? Ma már ez sem lehetetlen!

Egy új redőny felszerelésekor, vagy egy már meglévő cseréjekor sok esetben előfordul, hogy a megrendelő a legolcsóbb alternatívát választja, ennek megfelelően a jobb minőségű árnyékolók érdekében lemond például olyan extrákról, mint a szúnyogháló. Nagyon sokan azonban már az első nyáron megbánják, hogy sajnálták azt a plusz néhányezer forintot a rovarhálóra, hiszen nélküle ma már szinte képtelenség nyitott ablaknál aludni, vagy egész napok át szellőztetni, mert az elszaporodott rovarállomány miatt biztosan betéved otthonunkba néhány ízeltlábú. Írásunkhoz a Csancsa.hu blog cikkje szolgált inspirációként.

Habár rengetegen ilyenkor hajlamosak kétségbe esni azzal kapcsolatban, hogy talán elkéstek, és nincs lehetőségük utólagos szúnyogháló felszerelésre, azonban ma már ezen a téren szinte nem létezik lehetetlen. Egy redőnyre tehát akkor is felszerelhető utólagosan szúnyogháló, ha azt korábban helyezték el a nyílászárón, amihez ráadásként még különösebb bontási munkálatok sem szükségesek, de az adott ablak vagy ajtó funkciójának korlátozásával szintén nem kell számolnunk ezzel.

Szúnyogháló felszerelése utólag

Amennyiben elfelejtettük volna, és ablakainkra úgy kerültek redőnyök, hogy ahhoz nem kértünk szúnyoghálót, akkor ilyen esetben kizárólag úgynevezett rolós szúnyoghálót szereltethetünk fel hozzá utólagosan, amely az árnyékoló és a nyílászáró közé kerül fel, ám a kettő egymástól teljesen függetlenül működtethető marad.

Ha nem hagyományos ablakról, hanem egy erkélyajtóról van szó – amelyre szintén lehet redőnyt szereltetni –, a rolós szúnyogháló helyett kényelmesebb, hatékonyabb és tartósabb megoldás is az úgynevezett oldalra elhúzható, rolós vagy pliszé rovarháló felhelyezése.

Sok esetben alternatíva lehet még az is, ha fixkeretes szúnyoghálókat szerelünk fel már meglévő redőnyökre, ám ezek esztétikailag nem minden esetben túl előnyösek, másrészt pedig hatékonyságuk is inkább csak a kisebb méretű nyílászárók esetében mutatkozik meg.

A legtöbb esetben tehát általában mindig a nyílászáró mérete, milyensége, valamint természetesen a redőny elhelyezkedése és típusa határozza meg, hogy a szúnyogháló felszerelhető-e az adott nyílászáróra, és amennyiben igen, akkor pontosan milyen típusú.

Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy a helyzetet és az ablakokat, valamint az ajtókat mindig egy szakértővel méressük fel annak érdekében, hogy átfogó összképet kapjunk arról, pontosan melyik lehetőség lenne számunkra a leginkább kifizetődőbb megoldás hosszabb távon is.

Új redőny telepítésekor előbb gondolkodjunk

Habár szúnyogháló már meglévő redőny mellé is telepíthető, azonban utólag nyilvánvalóban minden mozgó eszköz beépítése sokkal nehézkesebb, ami természetesen egy rovarhálóra is érvényes állítás. Éppen ezért fontos, hogy ha redőnyt cserélünk, esetleg éppen új redőnyt telepítünk, akkor minden esetben mérlegeljük a szúnyogháló meglétét, hiszen minimális többletkiadást jelent, ellenben még így is olcsóbb a kivitelezése és a szerelése például egy kombi redőny által – amelybe gyárilag került beépítésre a rovarháló –, mintha útólag gondolkodnánk.

 

A redőnnyel kombinált szúnyogháló egyébiránt a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás, ha olyan új árnyékolót telepítenénk, amelyhez rovarvédelem is csatlakozik. Az ilyen típusú, úgynevezett kombi redőnyöket műanyag és alumínium változatban egyaránt gyártják, és szerkezete semmivel sem jelentősebb, mint a hagyományos árnyékolóknak, ellenben működése nagyon praktikus, hiszen a szúnyoghálót külön is működtethetjük a redőnnyel, amelyet rúgós szerkezete a lehúzást és a tokba való beakasztást követően mindvégig feszesen tart, hogy a rovaroknak esélyük se legyen behatolni otthonunkba.