Hohe Tauern Nemzeti Park

A csodás Hohe Tauern Nemzeti Park Európa egyik legnagyobb természetvédelmi területe 1834 km2-es kiterjedésével.

A Nemzeti Parkot 1981-ben hozták létre, így lett Ausztria első és legrégebbi nemzeti parkja. A Nemzeti Park három különböző szövetségi államot fed le (Salzburg, Kärnten és Tirol). A park elsősorban különleges növény- és állatvilágáról híres, ugyanakkor számos látványossággal is várja az odalátogatókat.

Olyan lélegzetelállító helyekkel találkozhatunk itt, mint a Großglockner (3798 m), amely Ausztria legmagasabb hegye, ahol még gleccserek is meghúzódnak. Itt található Ausztria leghosszabb gleccsere is, a Pasterze. A felsorolásból pedig nem maradhat ki Európa legmagasabb vízesése sem: a Krimmli vízesés.

Biodiverzitás

A sokszor borús éghajlat ellenére a Nemzeti Park gazdag különféle állat- és növényfajokban. Ausztria egyetlen másik parkját sem jellemzi ilyen sokféleség. Nem kevesebb, mint 10000 különféle állatfaj található a parkban. A magas hegyekben található állatok és növények tökéletesen alkalmazkodtak a téli időszakhoz, amely ezeken a területeken több mint nyolc hónapig is tarthat. A nyarak bár rövidek, de csodálatos átalakulás színterévé válnak. Az üres “tundra-szerű” síkságok hatalmas átalakuláson mennek át, és színes hegyi rétekké változnak, hóvirággal, áfonyával és különböző pillangókkal. Ha az odalátogató szerencsés, akkor valószínűleg lehetősége van rágcsálókkal, szarvasokkal és más állatokkal való találkozásra is.

Az állatvilág

A Hohe Tauern Nemzeti Parkot színes állatvilág jellemzi. A legkülönlegesebb faj az alpesi kőszáli kecske. Különleges patáinak köszönhetően a kőszáli kecske kiváló hegymászó. Ottlétünk során lehetőségünk akadhat megcsodálni ezt az igazán egyedi állatfajt. Nem csak ez az egyedüli patás állat, amellyel találkozhatunk a Hohe Tauern Nemzeti parkban: láthatunk itt őzeket, szarvasokat és muflonokat is.

Talán az egyik legismertebb és legaranyosabb állatfaj azonban a Nemzeti Parkban nem más, mint a mormota. Bár félénk állatok, néhol felfedezhetők a gyerekek legnagyobb örömére. Nem szabad kifelejtenünk ugyanakkor a Griffon keselyűt sem, mivel Közép-Európa egész területén ez az egyetlen terület, ahol rendszeresen megfigyelhetők ezek a nagytestű szárnyasok.

Hegyi kalandozások

A túrázás kihagyhatatlan, ha a Hohe Tauern Nemzeti Parkba látogatunk. Nagyobb kihívást jelentő túraútvonalakat is felfedezhetünk, de azok is megismerhetik a tájat, akik csak pihentető sétát tennének a régióban. Sok helyen akár két keréken tekerve is feltöltődhetünk és élvezhetjük a friss alpesi levegőt. Az biztos, hogy a nemzeti Park minden odalátogatónak tartalmas kikapcsolódást biztosít kortól függetlenül.