Félelem a fogorvostól: egy általános probléma, ami sokakat érint

A fogorvos szó hallatán legtöbben a sikító hangot adó fúróra és az ezzel járó félelemre gondolunk. A probléma sokkal többeket érint, mint ahányan ezt valóban be is vallanák. Felnőttként mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a rendszeres fogorvos látogatás akár kontroll, akár az esetlegesen felmerülő fogászati megbetegedések apropóján nagyon fontos. Ha azonban ott a helyzet, és időpontot kellene kérnünk, akkor sokan előszeretettel halogatjuk a dolgot. A Clinident Fogászati Centrum szakemberei szerint a háttérben gyakran valamilyen gyermekkori, vagy később megélt traumatikus élmény áll, mely a legtöbbeket megakadályozza abban, hogy ép és vonzó fogsorukért valóban tegyenek is.

A fogászati kezelések alapvetően kellemetlennek mondhatóak, hiszen tulajdonképpen egy idegent kellene beengedni egészen intim szféránkba. Ez már alapvetően megnehezíti a fogorvos felkeresését, de ezzel gyakran társul a fájdalomtól való félelem is. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a kezelésekhez használt eszközök és a fájdalomcsillapítás módszerei nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években. A korszerű alapanyagoknak köszönhetően ténylegesen fájdalommentessé tehetőek a beavatkozások.

Természetesen korántsem elhanyagolható szempont az emberi tényező. Ha megkérdeznénk a fogászati szék látványától is rosszul levő embereket, hogy mitől tartanak leginkább, akkor a válasz sokak esetében a nem megfelelő szakember választása lenne. Amikor ilyen intim kezelésről van szó, mely kapcsán ráadásul a fájdalom szintje sem mindegy, akkor nagyon fontos a megbízhatóság és a személyes szimpátia. Még a kezelés minimális kellemetlenségét is könnyebben elviseljük akkor, ha a választott fogorvos szimpatikus, elmondja, mi fog történni és így a legjobb kezekben tudhatjuk magunkat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy hasonlóan a nőgyógyászati vizsgálatokhoz, fogorvos kapcsán is nagyon sokan választják a magánrendelések nyújtotta előnyöket. Érdemes olyan klinika mellett letenni a voksot, ahol a kezelések kapcsán felmerülő vizsgálatokat is egy helyen elvégzik, sőt, akár olyan helyzetekben is állnak rendelkezésre a szakemberek, mint a nagy körültekintést igénylő bölcsességfog eltávolítás. A megfelelő fogorvos választásával feldolgozhatóak és elengedhetőek akár a korábbiakban szerzett rossz élmények is. Ennek köszönhetően pedig a jövőben gond nélkül tehetünk a vonzóbb mosoly és így a magabiztosság érdekében.