Bár eleve egyszerű beavatkozás, ha időben lépünk, még könnyebb lehet

Akad egy olyan, kellemetlen helyzet, mely a legtöbb ember életében, nagy valószínűséggel bekövetkezik, és nem nagyon tehetünk ellene semmit.
Ez pedig a bölcsességfog húzás. Sajnos, ez egy olyan fogászati, sebészeti beavatkozás, mely nem függ a szájápolási higiéniánktól, sem étkezésünktől, sem semmitől, amire hatásunk lehetne. A bölcsességfog eltávolítás szükségessé válása pusztán a genetikánkon és a szerencsénken múlik.
Egy kis pozitívum, a negatív helyzetben, hogy mivel nagyon gyakori beavatkozás, gyakorlatilag a fejlett országokban a leggyakoribb sebészeti eljárás, így ma már egy egyszerű, fájdalommentes rutin műtétnek számít.
Egy másik pozitív hír, bár csak a fiatalok számára, illetve a szülőknek, hogy az egyébként egyszerű bölcsességfog húzással járó kellemetlenségek még tovább csökkenthetőek, ha az ember időben lép.
Ugyanis, ha már fiatal, 12-14 éves korban, egy panoráma röntgenfelvételt készíttetünk a páciens álkapcsáról, akkor megtudhatjuk, hogy a még szunnyadó bölcsességfogai hogyan helyezkednek el, hogyan fognak kibújni és milyen problémákat okozhatnak majd ezzel. Sőt, amennyiben kiderül, hogy a bölcsességfog eltávolítás elkerülhetetlen, akár már ekkor elvégezhető. Ebben az esetben még kevesebb kellemetlenséggel jár és a növekedés okozta fájdalmat és egyéb komplikációkat is elkerülhetjük.