Az AirBnB vége a szigorúbb szabályozás lesz?

AirBnB

Olcsó szálláshelyet keres, mely prémium színvonalat kínál akár egyetlen éjszakára is? Ma már nem feltétlen a szállodák kínálata mellett érdemes dönteni akkor, ha ilyen vagy olyan célból igényes környezetben töltenénk egy vagy több éjszakát. A búvóhelyként is ismert megoldásokkal szemben azonban sokakban akad ellenérzés, és a várhatóan egyre szigorodó szabályozás a társasházak lakóinak igényeit is tükrözi majd. A budapestbuvohely.hu vezetője is felvetette az AirBnB kérdést és szakemberei azon az állásponton vannak, hogy a megfelelő működési szabályokat, valamint a kulturált együttélés követelményeit szem előtt tartva működőképes lehet továbbra is a sokak által keresett lehetőség.

Ha sorra vennénk a napjainkban rövidtávra választható szálláslehetőségeket, akkor elsőként minden valószínűség szerint a szállodákra gondolnánk. Tény azonban, hogy a legegyszerűbb wellness hotelben is több tízezer forintba kerül egyetlen éjszaka, és számos szolgáltatásért plusz költséget kell fizetni. De mi a helyzet akkor, ha olcsóbban úsznánk meg? Nem ritka, hogy csak néhány órára lenne szükségünk a négy fal közötti diszkrét helyszínre. Ilyenkor a fővárosban és vidéki nagyvárosainkban is megtalálható búvóhelyek kifejezetten jó választásnak bizonyulnak.

Az irántuk megnövekedett kereslet azonban egyértelműen magával hozta a hotelek iránt megnyilvánuló érdeklődés csökkenését, mely végső soron idegenforgalmi szempontból sincs jó hatással a régió mutatóinak alakulására. Az AirBnB témájával kapcsolatban a mások komoly probléma az, hogy nagyon sok ingatlantulajdonos nem fordít kellő figyelmet arra, kinek adja ki a lakást, apartmant. Az érintett lakóközösségben sem nézik jó szemmel, hogy a lépcsőház tulajdonképpen egyfajta „átjáró házként” üzemel, és nap mint nap idegenek jönnek szembe a liftnél.

Az akár néhány órára vagy napra igénybe vehető lakások iránti kereslet egyértelműen alátámasztja azt, hogy bizony van igény a hasonló megoldásokra. Arra azonban az ingatlan kiadójaként kell fokozott figyelmet fordítani, hogy a tevékenység ne zavarja a lakóközösséget. Ha ilyen jellegű ingatlanbefektetésben gondolkodunk, akkor érdemes olyan helyszínt választani, ahol különálló apartman bérlésére nyílik lehetőség, vagy diszkréten megközelíthető a lakás mind az utca, mind a lépcsőház felől.